Hans Fromholtz Minnesstipendium

Instiftat av Great Jazz Club, Linköping

Syftet med stipendiet är att gynna unga talanger från Östergötland som spelar jazz och blues.

 

Fram till och med år 2009 har Great Jazz Club delat ut fyra typer av stipendier; Vuxenstipendium, Bluesstipendium, Ungdomsstipendium och Hedersstipendium. År 2010 instiftades ett nytt stipendium till minne av Hans Fromholtz, som ersatte tidigare stipendier. Hederstipendiet är dock kvar och utdelas till en person som har gjort en betydande insats för jazzen eller bluesen i Östergötland och/eller Great Jazz Club. 

 Tidigare stipendiater!

 


 

Hans Fromholtz Minnesstipendium 2016 delades den 8 oktober ut till två personer dels Ellen Andersson från Linköping dels Anton Forsberg från Norsholm.  

Ellen Andersson 25 år har studerat på musikgymnasium vid Folkungaskolan samt jazzsång vid Sommenbygdens Folkhögskola och Lunnevads Folkhögskola. Hon har också studerat på jazzmusikerlinjen på Skurups Folkhögskola. Förutom sin solokarriär är Ellen sångerska i den egna gruppen Ellen Andersson kvartett och i den danska vokalgruppen Touché.

 Anton Forsberg 22 år har studerat vid Musikgymnasiet De Geer i Norrköping samt jazzgitarr och jazzsång vid Skurups Folkhögskola. Han studerar nu på jazzinstitutionen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med huvudinriktningen gitarr. Anton spelar också med i Ellen Andersson kvartett och i den danska vokalgruppen Touché.Christopher har studerat vid Linköpings Kulturskola och på Musikgymnasiet De Geer i Norrköping. Han fick under våren 2014 Kulturskolans Guld Stipendium sant Wikningscommissionens stipendium. Enligt Anders Johansson, rektor vid Linköpings Kulturskola, är Christopher en fantastisk sångare som behärskar många genrer. Han spelar även piano och trummor synnerligen bra. Christopher går nu på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.